Projekt \"ŽIME ZDRAVO\" naštartuje v tomto roku druhú etapu

06.01.2010 Prešov

V minulom roku mesto Prešov okrem množstva iných, rozbehlo aj projekt \"Žime zdravo\", ktorý spadal pod taktovku Odboru školstva, kultúry a športu.
V minulom roku mesto Prešov okrem množstva iných, rozbehlo aj projekt Žime zdravo, ktorý spadal pod taktovku Odboru školstva, kultúry a športu.

Že bol rozbehnutý perspektívne, svedčí aj tohtoročný plán rozšíriť ho záberovo aj o materské školy a v priebehu roka ukázať aj najmenším prešovčanom krásy zdravých športových aktivít, ale aj piknikov v prešovskom Ekoparku, v ktorom momentálne prebieha malá rekonštrukcia. Do tohto dlhodobého projektu spadajú okrem iného aj školské jedálne, v ktorých sa v septembri spustil doplnkový projekt diétneho stravovania pre deti s nariadenou špeciálnou výživou. Zahŕňa tri základné druhy diét: - šetriacu, - celiatickú, - diabetickú, a rodič dieťaťa potrebuje potvrdenie od odborného lekára, aby mohol túto možnosť využívať.
„V tomto smere sme ďaleko aj pred niektorými väčšími mestami ako je Prešov, nakoľko špeciálne diétne stravovanie neriešime jednou centrálnou jedálňou pre všetky školy ale v každej jednej materskej i základnej škole. Každá má špecializáciu na jeden druh diéty a tak je na každom sídlisku dostupnosť špeciálneho stravovania. Je to dôležitá informácia pre rodičov, ktorých deti ešte len zahajujú školskú dochádzku. “ (M. Tejiščáková – MsÚ – odbor kultúry, školstva a športu) Primátor P. Hagyari potvrdil získanie dotácie z Ministerstva školstva na odborné zaškolenie vedúcich a kuchárov všetkých školských jedální.
Od septembra využilo túto možnosť zatiaľ 17 školákov a 6 škôlkarov a mesto predpokladá že v tomto roku sa prejaví vyšší záujem už pri zápise detí.
 

Vyberte región

mark